21/08/12: eCOAST vindt nieuwe diersoort in Oosterschelde!

In de Oosterschelde is een nieuwe, tot nu toe onbekende diersoort ontdekt. Het gaat om een fraaie paarse kokerworm.


Tijdens een monstername in de Oosterschelde bij Yerseke trof Marco Faasse, marien bioloog bij eCOAST, kokerwormen aan die niet goed op naam te brengen waren. Niet vreemd, want uit nader onderzoek bleek dat het dier onbekend was voor de wetenschap en als nieuwe soort beschreven moest worden. Hij kreeg de naam Bispira polyomma. De publicatie is recent verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Aquatic Invasions.


De vondst is erg opmerkelijk, want het komt niet vaak voor dat nieuwe diersoorten worden beschreven in Nederland en zeker niet zulke opvallende als deze fraaie kokerworm. De worm leeft in een lange koker en heeft 4 cm wijde tentakelkransen, met een kleur die varieert afhankelijk van de lichtinval van paarsbruin tot grijsblauw. Momenteel komt de kokerworm talrijk voor bij Yerseke.


Waar de kokerworm vandaan komt is momenteel nog onbekend. Mogelijk zijn enkele exemplaren via een schip of met geïmporteerde schelpdieren meegekomen uit het buitenland. Hoe wijd het dier zich zal verspreiden is moeilijk te zeggen omdat gegevens over deze soort van andere regio's uiteraard nog ontbreken. Dankzij de publicatie zullen nu allerlei gegevens rond deze nieuwe soort verzameld kunnen worden.

 

Dit zal zeker niet de laatste verrassing van de Oosterschelde zijn. Dit watersysteem is volop in verandering en bezig een nieuw evenwicht te vinden. Bovendien blijven exotische soorten uit andere landen voortdurend binnenkomen, al vestigen ze zich niet allemaal. Naast een belangrijk gebied voor natuur en recreatie is de Oosterschelde een geweldig openluchtlaboratorium voor onderzoekers.

 

Voor meer info, neem contact op met Marco Faasse.